In Nederland is Artrose met maar liefst 1,2 patiënten, een van de meest voorkomende reumatische aandoeningen. De chronische ziekte beperkt niet alleen de bewegingsruimte in het dagelijks leven, maar beïnvloed ook zeker de nachtrust. Helaas zijn vermoeidheid en verergering van de symptomen dan ook een vicieuze cirkel. Des te belangrijker om erachter te komen hoe men met artroseklachten het beste in slaap kan komen
Artrose is niet een direct resultaat van veroudering van de botten, zoals vaak door velen wordt gedacht. Het kan onder andere ontstaan door en ontsteking of zwakke gewrichtsbanden. De ziekte tast onder andere de kwaliteit van het kraakbeen aan, waardoor het op de lange termijn tevens het bot vervormt. Het kraakbeen wordt hierdoor steeds dunner, brozer en zachter en er ontstaan zichtbare knobbels op de gewrichten. Deze knobbels zijn dan ook de oorzaak van veel pijn en kunnen op de lange termijn zelfs zenuwen afknellen. Door het verder en verder groeien van deze knobbels, wordt de bewegingsruimte en –vrijheid dan ook steeds verder ingeperkt.
Naast veel pijn en een afnemende bewegingsvrijheid, kan de ziekte ook leiden tot gevoelsstoornissen en krachtverlies. Begrijpelijk dus dat deze klachten effect hebben op de nachtrust van mensen met artrose. .
Slapen met Artrose
Om goed te kunnen slapen wanneer je last hebt van artrose is het belangrijk om een goed matras te kiezen. Hierbij dient een matras de spanning op de drukpunten van je lichaam te verlagen en het gewicht gelijk te verdelen over alle ledematen van je lichaam. Het moet een goed draagvlak kunnen bieden om comfortabel, maar vooral pijnverzachtend te kunnen zijn. Een hard matras is om deze reden dan ook niet ideaal, omdat deze een dergelijk juiste ondersteuning niet kan bieden.
Slapen op een waterbed
Er is helaas niet één bepaald matras dat de uitkomst biedt en speciaal geschikt is bij Artrose. Goede, druk verdelende- en/of -verlagende matrassen hebben echter wel de voorkeur. Zo kan een waterbed bijvoorbeeld een goede bijdrage leveren aan een uitstekende nachtrust. Daarbij is het wel belangrijk te letten op de hoogte van de stabiliteit van een waterbed of een open structuur kern (extra zwaar gestabiliseerde watermatras). Daarnaast heeft een waterbed ook veel warmte dat een verlichtend effect kan hebben op de pijn.
Door het progressieve verloop van de ziekte, is de prognose vaak dat de klachten in de loop der tijd zullen toenemen. Een goed matras lost dit uiteraard niet op, maar kan wel zorgen voor verlichting van de klachten tijdens de slaap. En iedereen weet: een goede nachtrust doet “wonderen” voor de mens!