Mijn waterbed lekt, wat nu?

Mijn waterbed lekt, wat nu?

Een lekkend waterbed? Belangrijk: raakt u niet in paniek door de hoeveelheid water in de veiligheidsvoering; dit is normaal! we weten als geen ander hoe vervelend dit kan zijn. Meestal vloeit het voort door een scherp voorwerp of door vuil dat tussen het watermatras drukt. Door de druk van water in combinatie met het vuil tegen het watermatras kunnen er kleine scheurtjes ontstaan waar water uitkomt. Om dit te voorkomen kunt u het beste de vinyl zo goed mogelijk onderhouden om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw waterbed. Bekijk onze onderhoud blog voor tips hierover.

Hoe kan ik een lek snel opsporen?

Waarschijnlijk voelt u dat uw waterbed vochtig of nat aanvoelt en dat er druppels langs het waterbed lopen. Indien dit het geval is, dan is uw waterbed lek. In veel gevallen begint het met een kleine scheurtje. Het is dus niet zo dat al het water uit uw matras verdwijnt, want een waterbed is altijd voorzien van een veiligheidshoes, die in dit soort ernstige gevallen het meeste opvangt. Daarnaast zoekt water altijd de makkelijkste en het laagste punt op en hierdoor kan het moeilijk zijn om een bepaalde plek op te sporen. We adviseren u om in geen enkel geval het water uit de watermatras te halen, tenzij de veiligheidsvoering ook lek is en het water over uw vloer lekt.

Om de lekkage op te sporen gaat u als volgt te werk:

 1. Als eerst moet u de stekker uit het stopcontact halen, u wilt immers niet dat er nog stroom op het waterbed staat.
 2. Vervolgens haalt u het beddengoed en de tijk van uw waterbed.
 3. Neem een aantal handdoeken en plaats deze rondom tussen de watermatras en de schuimranden. De handdoeken absorberen het water en vergemakkelijken zo het zoeken naar de lekkage.
 4. Pak een droge doek en zorg ervoor dat u voldoende licht heeft om de lekkage te vinden.
 5. Vervolgens gaat u het watermatras controleren. Begin op de plek waar u de lekkage heeft opgemerkt of anders in een hoek.
 6. Kniel voor het bed neer en duw de hoek voorzichtig een stukje terug. Maak de matras goed droog, totdat er geen waterspoor meer zichtbaar is.
 7. Als de lekkage zich op deze plaats bevindt, dan ziet u ergens op deze hoek een waterdruppel verschijnen. In dit geval zou u het lek al gevonden hebben. Wanneer u geen waterdruppel ziet, bevindt de lek zich niet op deze plek en gaat u verder om de gehele matras op deze zelfde wijze te controleren; u zult het lek dan vinden. Probeer niet met geweld te werk te gaan dus vermijdt tillen, trekken en vouwen. U kunt wel het watermatras lichtelijk indrukken om sneller de lek te vinden.
 8. Een lekkage bevindt zich meestal in de hoeken of op de plek waar u het bed in- en uitstapt, maar nooit aan de onderzijde van uw matras. Hier kan geen water ontsnappen vanwege de waterdruk en het gewicht van de matras.

Hoe repareer ik een waterbed?

Top u heeft waarschijnlijk de betreffende lek gevonden. Helaas maken we vaak mee dat de gaatjes zo groot als een speldenprik zijn. Het voordeel hiervan is dat je het watermatras eenvoudig kan repareren door middel van een waterbed reparatieset

Waterbed repareren

Om de lekkage te repareren gaat u als volgt te werk:

 1. Maak de betreffende plek goed droog.
 2. Ondersteun het lek in uw matras, indien mogelijk, het vinyl zo dubbel te vouwen, dat er geen water kan ontsnappen.
 3. Knip een ronde plakpleister uit en lijm deze in. Maak de plek rondom het lek goed droog. Druk de pleister vervolgens op het lek en druk deze enkele minuten stevig aan. Eventueel kunt u hiervoor een (schroef)klem gebruiken.
 4. Vervang de natte handdoeken nog 2 à 3 keer totdat al het vocht in de veiligheidsvoering is opgenomen en de handdoeken niet meer vochtig aanvoelen.
 5. Vervolgens kunt u de stekker weer in het stopcontact steken en uw watermatras is gerepareerd!

Mocht u een lek op de vultuit of de lasnaad hebben, dan is deze helaas niet meer te repareren. Dit zijn helaas de zwakke plekken van een watermatras. U kunt een poging wagen om deze te repareren, maar dit zijn slechts tijdelijke oplossingen. Het aanschaffen van een nieuwe waterbed zult u veel gedoe besparen.

Heeft u nog verdere vragen over het repareren van een waterbed?

We hopen u naar aanleiding van dit artikel genoeg geïnformeerd te hebben hoe u het beste te werk kunt gaan bij het constateren en repareren van uw waterbed. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze waterbed experts helpen u graag telefonisch met uw vragen omtrent het constateren en repareren van een waterbed.